ПРОМОЦИЈА ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВРЕДНОСТИ
3.06.2010
Манифестација „Палилулско вече“ одржана је по осамнаести пут у оквиру Славе града Ниша „Свети цар Константин и царица Јелена“. Организатор, Градска општина Палилула учинила је да „Палилулско вече“ сачува атмосверу која ову манифестацију краси. Певала је и играла Палилула уз Саиту и „Мамбе“, КУД „ОРО“, ансамбле „Оранж бенд“ и „Хетрик“. Више хиљада грађана-гостију ове јединствене манифестације са сетом су говорили о „некадашњој чаршији“, али и о плановима живота и рада у новој Палилули која корача ка Европи. По традицији „Палилулско вече“ је отворио председник Општине, проф.др Игор Новаковић. „Од давнина је Палилула била део града где се негује дух традиционалног, господског, али и боемског Ниша. И ово наше традиционално окупљање и промоција стваралаштва то потврђује. Ми Палилулци знамо са којим потенцијалима располажемо. Зато је наша општина данас највеће градилиште у граду и то не само овде у срцу Палилуле него и у нашим приградским насељима и селима која су годинама била заборављена. Од Вукманова и Бербатова, Делијског виса до Међурова, од Новог села, Ледене стене до Бубња и Горице. Знамо да су природно и друштвено окружење, очувана животна средина и стабилни привредни ресурси предуслов за квалитетан живот једне заједнице. То су наше предности. Али без доброг материјалног стања сваког појединца, сваке породице у Палилули, као и могућности коришћења разних садржаја који испуњавају њихове потребе, не можемо говорити о развијеној општини. Зато је наш стални задатак, од 2008 године, када смо Вашим избором преузели управљање општином, побољшати квалитет живота грађана Палилуле.Са жељом да се овако чешће окупљамо и да живимо у срећи и љубави ЗА НАШУ ПАЛИЛУЛУ ! КОЈА ЧУВА СВОЈЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВРЕДНОСТИ- поручио је председник Новаковић. У име братске општине Своге у Бугарској телеграмом је поздравио учеснике ове манифестације председник Мр Емил Атанасов-Цветанов. Посебна част за организаторе Палилулске вечери је била посета и обраћање „палилулцима“ његове светости, Патријарха српског Г.Иринеја. „Нека је сретан празник, нека је сретна слава нашег града у којем је рођен „Цар Константин“ и слава нашг храма-рекао је у беседи Његова светост Патријарх српски Г.Иринеј (Гавриловић) ј. „Данас је велики дан и за храм и за цео град Ниш, који је симбол слобода вере и слободе постојања. Са жељом да се овако чешће окупљамо, да поштујемо наше великане да се угледамо на њихов живот и да их следимо својим животом, да живимо у срећи и љубави“-поручио је Патријарх српски Г.Иринеј.

На централној бини, смештеној на раскрсници код Палилулске пијаце, кроз песму и игру до касно иза поноћи наступали су глумци, музичари, изворне народне групе, хорови, поп ансамбли. Програм је отпочео Наступом Војног оркестра – Ниш, Црквено – играчког ансамбла „Бранко“.– извођачи Владимир Хаџитанчић и Предраг Ћирић иѕвели су нумеру „Нанула“. Наступио је и хор учитеља „ ЛИРА“. културно – уметничка друштва „ ОРО“,„ СОКО“ – Соко Бања; „ KOВИЉЕ“ – Вукманово. Музичке групе „ Black Mambo“ – Саита просто је узбуркала публику својим омажом Шабану Бајрамовићу; Затим су наступиле поп – рок групе „ Hattrick“  и „Orange band“ – Ниш.

У оквиру „Палилулске вечери“ било је више занимљивих пратећих програма.Сликарско полуострво Палилула са младим сликарима био је један од претећих програма. Промовисане су и Палилуских новина бр. 2. и нови број часописа „Нишки весник“;